Vårda din väska

Allmänna råd/tips för din väska

1.

– Fyll gärna väskan med papper/bubbelplast för att undvika veck och samtidigt behålla dess naturliga form.
– Förvara den i s.k. dustbag/tygpåse, brukar följa med vid köpet på vissa väskor, för att undvika repor och damm. 
– Väskor bör även förvaras i mörkt normal rumstemperatur.

2. Rengör väskan regelbundet för att bevara dess färg och form. Vi beskriver mer detaljerat nedan om hur man bör gå till väga för respektive material på väskor. Exempelvis torkar krokodil- och ödleskinn väldigt lätt, så det är extra viktigt att ta hand om sin speciella väska på rätt sätt.  

3. Kedjor, spännen och dobbar i guld/silver och andra metaller ska du inte använda några starka medel för att putsa eftersom det sliter bort pläterringen och repar metallen. Använd exempelvis en tandborste eller en bomullstrasa med mild tvål eller lite diskmedel och torka därefter rent. Man kan också smörja lite försiktigt med vax för att hålla dragkedjorna i trim.
 
4. Vid regniga dagar bör väskan ligga torkad och fylld med papper i rumstemperatur. 

5. Vi avråder er ifrån att använda starka kemikalier direkt vid rengörning, även om det kan kännas lockande. Det för att resultatet kan bli förödande. Vi råder er istället att börja med mildare rengöringsmedel först och om dessa inte fungerar, kan man övergå till något mer starkt. Prova dock på ett litet område först och helst ett område på väskan som inte syns så bra.

6. Orsaken till att man i vissa fall får fläckar på/i sin väska är för att man bär med sig produkter som smink, parfym, nycklar eller andra flytande vätskor. Smidigast, för att undvika dessa komplikationer, bör man förvara produkter som dessa i en liten sminkväska, påse, pennskrin eller liknande. 
 
Råd och skötsel: äkta skinn
 
För att hålla lädret rent och vackert under en längre period, bör man rengöra med regelbunden tid för att förhindra eventuella fläckar på väskan. Vi rekommenderar att man tar bort dessa omedelbart med en lätt fuktad bomullstrasa och med eventuellt mildsåpa, helst sadelsåpa eller galltvål. Se till att inte gnugga alltför hårt under rengörningen och fokusera heller inte på enskilda fläckar, då det kan ge en ojämn yta. 

Vi rekommenderar även att man använder sig utav en neutral läderbalsam under tiden som lädret är fuktigt för skydd och återfuktning av lädret. Behöver man bättra på färgen finns det särskilda krämer för som man kan införskaffa sig. Det är också viktigt att låta sina lädervaror torka naturligt i rumstemperatur. Använd aldrig hårtork eller ställ dem absolut inte framför ett element för att snabba på torkningsprocessen. Lufttorka även väskan någon dag extra för säkerhetsskull innan du använder den. Det för att undvika att färg och fett ifrån produkten färgar av sig på de plagg du bär.

Många skulle rekommendera att man avslutar med ett tunt lager impregneringsspray men vi anser det obehövlig och onödig. Det, på grund av att en stor del av sprayen inte hamnar på själva lädret utan mer ut i omgivningen.  Man klarar sig utan det med andra ord.  Det är också för att porerna i skinnet stängs.
 
Råd och skötsel: Konstläder
 
Syntetiskt material framställs för att efterlikna äkta skinn.  Produkter i konstläder är lätta att sköta och de sköts precis som produkter i äkta läder. Följ råden till äkta läder ovanför men kom ihåg att väskor i syntetiskt läder har en betydlig kortare livslängd än produkter i äkta läder och är alltså inte lika hållbara. Förekommer det tecken som slitage, små sprickor och färgförändringar indikerar det bara att det är dags för en ny väska.

Precis som vid äkta läder kan sol och kyla påverka materialets egenskaper negativt. Undvik därför extrema temperaturförändringar och även tunga saker i väskan.
 
Råd och skötsel: Mocka
 
Undvik att använda väskor i mocka om det regnar ute då de lätt kan färga av sig om det blir fuktigt.

Väskor i äkta mocka kan komma att bli knepiga att rengöra, så hantera de alltid med omsorg. Vi rekommenderar att man använder sig utav en mjuk borste som man då och då borstar mockan med. Använd dock aldrig rengörningsmedel på mockan. Impregnera istället din mockaväska med skyddsmedel för att återställa och skydda den mot fukt och smuts. Innan du impregnerar väskan, bör du först borsta av den med en mockaborste för att göra ytan luddig och samtidigt bli av med smuts. Låt väskan därefter lufttorka i rumstemperatur. 
 
Råd och skötsel: Canvas
 
Har man en fläck på sin canvasväska, går det enklast att rengöra den med lite mild tvål och en vit bomullstrasa. Var försiktig vid rengörningen. Dutta försiktigt på tyget och gnugga inte runtom fläcken då det finns risk att den blir ännu större. Börja alltid med att testa på en liten del av fläcken först för säkerhetsskull. Man kan även använda sig utav en liten tandborste ifall fläcken är något envis. Var försiktiga här också så inte tyget skadas. 
 
Vi rekommenderar att man impregnerar väskan för att göra den mer regntåligt. Använd impregnering som är gjord för att skydda plagg i bomull från fukt. Börja dock på ett litet område först och helst ett område på väskan som inte syns så bra.

Låt väskan slutligen lufttorka i rumstemperatur.


BrandYard © 2019